I norsk skole er Jon Hildrum slett ikke noe ukjent navn. Intet mindre en et trettitalls lærebøker i norskfaget prydes av navnet til namsosingen, som til daglig er rådgiver ved Høknes ungdomsskole i Namsos.
Nå er han på banen igjen med en nyskapning som allerede har vakt betydelig oppsikt i skoleverket: Et tidsskrift for norsklærere i hele landet, som sammen med lydkassetter skal sprøyte nye ideer og tanker inn i norskundervisningen.
- Kall det gjerne et praktisk læremiddel i tidsskriftform, som skal gi norsklærerne en nyttig håndsrekning. Og litt inspirasjon! Det tror jeg nemlig også det er behov for, sier Jon Hildrum.
Hildrum tar utradisjonelle virkemidler i bruk. Han benytter blant annet skjønnlitteratur, sang og musikk, media og humor på en konkret måte for å gi norskfaget større bredde. Et nøkkelpunkt for Hildrums opplegg er at svært mange unge i dag mangler ord. Når språket krymper, krymper også virkeligheten.
- "Norskfaget" er ikke de lange teoretiske artiklers blad. Vi satser i stedet på korte, praktiske innføringer ofte utformet slik at læreren kan ta med seg stoffet direkte inn i klassen. Vi har lagt vekt på å oppfylle noen av de mest sentrale målsettingene i den nye mønsterplanen. Sjangerskriving og lokalt lærestoff har fått fyldig plass i det første nummer av Norskfaget, understreker Hildrum.
Jon, Hildrum har lang erfaring som tidskriftredaktør. I 14 år har han vært ansvarlig for et tilsvarende skrift, utelukkende for Nord-Trøndelag. Nå får han hele landet som arena. Det tas sikte på tre utgivelser i året, nemlig i februar, mai og oktober.
Og - tidsskriftet går altså hånd i hånd med en lydkassett.
-Det synges altfor lite i skolen! Lyd, sang og visetekster kan være effektive virkemidler i norskfaget, sier Hildrum, som har samarbeidet med Trøndersk Multimedia i Levanger om utgivelse og produksjon. På den musikalske siden har Leiv Ramfjord, Jann Frode Pettersen og visegruppa Kjissiln vært bidragsytere. Jon Hildrum har selv sørget for tekstene til mange av de kjente visene.
-Hos meg er det ingen tvil: Norsk er det viktigste faget i skolen. Ikke noe annet fag er viet så stor plass på timeplanen, og de politiske signaler går ut på at faget ytterligere skal styrkes. Dette er også nødvendig. Faktum er nemlig at intet land i verden ofrer så liten tid til morsmålet, som Norge. Vi har mye å hente, og en håndsrekning til norsklærerne er vårt bidrag,
sier Jon Hildrum.